06 februari, 2010

Melodifestivalen, deltävling 1, Örnsköldsvik

Som ett av Melodifestivalens största fan satt jag ju bänkad i soffan redan innan klockan slog åtta, men vad händer, tillfälligt avbrott, vilken panik. Så kan man ju inte ha det, men som tur var så kom det tillbaka väldigt fort.

Än så länge är jag ungefär hundra gånger mer nöjd med årets programledare jämfört med förra året. Måns gillar jag ju, Christine gillar jag egentligen inte, men i jämförelse med Petra Mede förra året så känns det ju som en frisk fläkt. Dolph kändes helt fel, men han imponerar.

Upplägg på programmet, kul med personliga berättelser från artisterna som bjuder på lite humor, jag gillar däremot inte serietidningstemat på presentationerna av artisterna. Kul med lite schlagerveteraner som inleder med en mindre schlageranknuten låt, men inte sämre för det. Synd att de är lite osynkroniserade dock. Men ändå bra.

Första bidraget, Unstoppable, Ola. Introt påminner ohjälpligt om någon annan låt, kommer inte på vilken dock, tror det är Måns låt från förra året. Låten kommer säkert bli en hit på radion, lagomt upptempo men tyvärr tror jag inte att den har någon större chans i Oslo, den saknar en trallvänlig refräng. Jag gillar den, men jag tror inte den vinner. Kul återknytning till hans gamla låt Natalie. Snyggt nummer, men det känns lite tomt på scenen med bara Ola och pianokillen, kanske hade varit lite festligare med några dansare. Kan vinna på att han är flickfavorit och jag tror absolut att han går vidare antingen direkt till final eller till andra chansen.

Andra bidraget, A place to stay, Jenny Silver. Jag känner igen henne från Så ska det låta, annars helt okänd för mig, schysst och lite originellt intro, inte speciellt snygga scenkläder och det känns som att låten inte riktigt kommer igång, jag satt och väntade på refrängen tills jag insåg att det måste vara refrängen som jag hörde just i det ögonblicket. Definitivt ingen favorit och så undrar jag varför hon viftar med sin högra arm hela tiden, det ser mest skumt ut. Nej, den låten gillade jag inte.

Tredje bidraget, You're making me hot, hot, hot, Linda Pritchard. Totalt okänd för mig även om namnet känns bekant. Bra intro, man känner att det kommer något intressant, den sätter bra fart direkt. Min favorit än så länge, av de tre första bidragen tror jag definitivt att den här har bäst chans i Oslo. Känns lite som en svensk Shakira minus höftskakningarna, vet inte om det är utseendet eller rösten som tar mig dit, men något är det. Jag gillar den här. Snyggt nummer också, bra dansare och en bra finish.

Fjärde bidraget, Road salt, Pain of Salvation. De här killarna har jag inte ens hört talas om, tydligen kända inom metal och hårdrock. Kan bli intressant, årets The Poodles bidragsmässigt kanske. Lugn inledning, men bra, bra sångröst, men man väntar lite på att det ska hända något. Det känns som att de bygger upp till en explosion, men den kommer aldrig. Fin låt, men lite sövande, hoppas inte den vinner.

Femte bidraget, The saviour, Anders Ekborg. Kul att se honom här, det känns lite otippat, men jag har ju sett honom i Så ska det låta och filmer och där är han bra och hans CV fyllt med musikaler känns ju betryggande. Dramatisk början, det andas lite musikal, vilket man kunde vänta sig i och för sig. Lite opera nästan, årets svar på Malena? Eller möjligen Tommy Körberg. Vacker låt, men jag tycker inte om italienskan, jag gillar att förstå vad som sjungs hela vägen. Ökar i tempo och blir mer en "vanlig" låt. Inte tillräckligt mycket melodifestival för mig, vinner den här har vi nog inte stor chans.

Sjätte bidraget, I did it for love, Jessica Andersson. Henne tycker jag om, lite veteran i sammanhanget. Hon är lite mysig och känns som en vanlig tjej, "the girl next door". Min första tanke är att hon påminner om Eva Dahlgren lite märkligt nog. Ska en ballad vinna så kan det vara den här, kanske blir lite revansch för när Sanna Nielsen kom tvåa bakom Charlotte Perelli trots att hon fick flest röster av folket. Jag gillar den, men som vanligt så tror jag att en ballad får svårt i Eurovision Song Contest, den kommer säkert spelas på radion i evighet och få sig en plats på Svensktoppen. Fint nummer, lite magiskt nästan, ser ut som en stjärnhimmel. Jag tror Jessica får en biljett direkt till final.

Sjunde bidraget, Singel, Frispråkarn. Ännu ett nytt ansikte och namn för mig. Rap känns helt fel, fel forum. Speciellt fel känns rap på svenska, ska han ha en chans i Europa så får det ju vara på engelska. En vanlig låt kan ha en liten chans på svenska om rytmen är bra och refrängen känns lite intressant, men det här går helt bort. Hoppas verkligen inte att den här går vidare, sämst hittills idag. Numret är inte ens snyggt, även om tjejerna som dansar i bakgrunden är duktiga så hjälper det inte tillräckligt.

Åttonde bidraget, Keep on walking, Salem Al Fakir. Han är duktig på musik, det vet vi ju, ska bli intressant att se. Liknelsen med Karl-Bertil Jonsson är i presentationen är ju klockren, jag har aldrig ens tänkt på hur lika de är. Jag gillar den, den börjar bra och lite sväningt, men så går det ner lite under verserna, men refrängen är bra. Andra chansen kanske? Häftigt med bara Salem och en flygel och lamporna gör numret levande. Man blir glad av låten.

Jag tror att Pain of Salvation och Frispråkarn får se sig besegrade i första utröstningen, frågan är bara vem som får göra dem sällskap, personligen hoppas jag på Anders Ekborg, men han kan ju ha massa fans som röstar och med fans menar jag i första hand damer i medelåldern och uppåt. Men troligast är nog att Jenny gör dem sällskap ut.

Pausen mellan låtarna och första resultatet var rolig, kul förlöjligande av svensk smak när det gäller kläder, musik och mat. Underbart att få lite riktig humor i år jämfört med förra året.

Nu, de fem första utvalda. Pain of Salvation (ojdå, det var otippat, ska de bli årets Marie Lindberg?), Linda Pritchard (bra!), Salem Al Fakir (gott!), Jessica Andersson (så klart) och Ola (inte ett dugg oväntat). Alla mina favoriter är med, så jag är nöjd. Den som fick flest röster här och går direkt till final var Salem Al Fakir, det gillar jag, hoppas Linda kniper nästa biljett, det hade varit lite av en skräll. I så fall är mina två absoluta favoriter idag vidare. Så kan Jessica och Ola få gå till Andra chansen.

Lite spex i mellanspelet och Måns är en bättre skådespelare än jag väntat mig. Dolph får ju spela lite actionhjälte också, så han får komma till sin rätt. Kul med programledare som bjuder på sig och att vi skulle få se Dolph dansa hade jag inte väntat mig, men är det verkligen han som sjunger? Det ser ut som att han sjunger playback tycker jag men får Björn Gustavsson göra det så får väl Dolph, han fick dessutom visa lite karatemoves.

Vem ska åka ut, Linda eller Pain of Salvation? Ola och Jessica sitter säkert än så länge. Pain of Salvation till Andra chansen, tyvärr så åkte Linda ut. Av Jessica och Ola kvittar egentligen vem som går till final. Ola direkt till final, kul för honom och kanske bra med en låt med lite tempo, men jag trodde verkligen att Jessica skulle gå till final, men hon har ju en chans till. Nu ska vi se Ola sjunga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar