29 september, 2017

Fredagsform och millennials


Jag släpade mig iväg till gymmet och sprang igår. Eftersom middagen ju blev inställd så tänkte jag att jag passar på att träna när jag får chansen. Jag kunde ju somnat på studs, men jag släpade mig dit och jag släpade mig från omklädningsrummet till löparbandet och jag stod flera minuter på bandet utan att röra mig bara för att samla kraft nog för att trycka på start. Men när jag väl var igång så gick det rätt okej, jag var ju inte i min toppform, men benen orkade bra och knäna håller fortfarande. Så nöjd över det.

 

Jag har på tok för lite aktivitetspoäng senaste veckan, men har hållit bra koll på maten, så jag gick ner 0,1 ändå denna veckan. Jag trodde verkligen inte att jag skulle gå ner något, snarare tvärtom. Så jag är supernöjd med mitt resultat, tror att gårdagens träning bidrog en del. När jag var yngre tränade jag aldrig, skolgympan var pest och jag försökte slippa undan den också. Så för ungefär 5 år sedan började jag träna på gym och började löpträna. Sedan dess har jag varit ganska duktig och nu senaste året så har jag verkligen fått till det där med 3 pass i veckan. Mycket tack vare mitt nya jobb som gör att jag har lättare att hinna med. Så den här veckan när jag bara fick till 2 pass så känns det lite väl lite. Jag trodde aldrig att jag skulle bli en sån som tyckte att jag behövde 3 pass i veckan, men så fel jag hade. Jag har snarare kommit i ett stadie där det känns jobbigt att träna med för långa mellanrum, för då är jag stelare. Jag som är en av de rörligaste människor jag känner. Så konstigt.

 

Idag är fredag och första dagen på hela veckan som jag inte har något bokat för kvällen, gissa om jag ska frossa i tv-serier! Har planerat in en smal lunch så att jag ska kunna njuta av något gott ikväll också, svåraste valet idag, ska jag äta ostbågar eller chips. Visst är det skönt när ens största problem är så enkla.

 

Nu gör jag ett tvärt kast till något helt annat, jag läste ett intressant blogginlägg om millennials där det stod att de är mer kostnadsmedvetna än sina tidigare generationer, de dricker mindre alkohol och lite annat smått och gott. Jag trodde att jag läste om 00-talisterna och tänkte att det var ovanligt präktiga 17-åringar i det här landet. Men sen googlade jag och insåg att jag räknas in i denna genre och att det inte alls var så duktigt som man kan tro utan snarare präglas av att vi tillbringade våra första år i vuxenlivet i finanskrisen och dessutom har högre studielån än tidigare, därmed har vi tvingats vara mer kostnadsmedvetna. Hur det påverkar vår alkoholkonsumtion vet jag inte, men kopplingen till att man är mindre benägen att köpa lyxartiklar i stil med motorcyklar eller andra stora saker kan jag förstå. Att vi dessutom belånar oss upp över öronen för att kunna köpa en bostad, det gör ju att man måste se över sina kostnader. Dock så tycker jag ändå att det rimmar lite dåligt med att vi också verkar vara den generation som är mest förekommande i lyxfällan på TV. Det är klart att det finns undantag till alla regler. Men jag kan inte låta bli att undra om vi kanske är ovanligt splittrade jämfört med tidigare generationer där det finns båda sorter. Jag vet ju att jag t ex är betydligt mer kostnadsmedveten än många av mina vänner och jag har både vänner som slösar och som sparar, vilket verkar spegla samhället i stort.

 

Visst, vi kom ut i arbetslivet mitt i finanskrisen, men växte också upp i samband med den förbannelse som sms-lån är. Vi växte upp med pengar på ett plastkort istället för sedlar, har man inte koll på sin ekonomi så är det oerhört lätt att slösa pengar om de bara sitter på ett kort och man aldrig ser dem. Tänk er själva, om ni har 500 kr på kortet eller en 500-kronorsedel. Den senare är lite jobbigare att spendera, tycker i alla fall jag, för då ser man ju när pengarna försvinner. Det är någon form av psykologisk effekt. Vi växte också upp med möjligheten att spela bort pengar på ett sätt som är mycket enklare än det någonsin varit tidigare i och med att du kan spela på kasinospel och betting hemifrån. Jag tror att det kan ha varit en vattendelare. Några lockades att spendera sina pengar när det var så lätt och andra såg med fasa hur lätt det var att fastna i fällan och höll hårt i sina slantar. Det är min teori.

 

Jag har skrivit och sagt det förut, men det är på tiden att ekonomi blir ett obligatoriskt ämne i skolan både i högstadiet och gymnasiet. För pengar är trots allt något som vi alla kommer i kontakt med hela tiden och som vuxen förväntas man kunna ta ansvar för sin egen försörjning utan att ha haft mer än några timmars lektioner i ekonomi i högstadiet. Jag menar, ingen skulle skicka ut en nybörjare att bygga ett hus utan utbildning, men att hantera ekonomi förväntas man bara kunna. Alla har inte föräldrar som tar det ansvaret eller som ens har möjlighet att ta det ansvaret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar